Na stáži u generálního ředitele Karlovarských minerálních vod

Karlovarské minerální vody

Generální ředitel KMV Alessandro Pasquale

"Pití vody pro mě už nikdy nebude jako dřív." Po dvou týdnech stínování Alessandra Pasqualeho, CEO Karlovarských minerálních vod, nahlíží Tomáš Vik na tuto úspěšnou rodinnou firmu úplně jinak - uchvátila ho. Během stáže se Tomáš důkladně seznámil s historií společnosti, s firemní kulturou a se všemi produktiy a aktivitami, kterým se KMV věnují. A že to byly opravdu pestré dva týdny! Jednání s European Investment Bank, návštěva výrobny, zkouška role obchodního zástupce, testování nových příchutí minerálních vod i cesty do zahraničí. Příběh studenta Tomáše, který se na chvíli stal CEO Karlovarských minerálních vod zaujal dokonce i Českou televizi, která o této jeho jedinečné zkušenosti natočila reportáž. Vy si ale můžete Tomášovy zážitky přečíst přímo v jeho blogu. 👇🏼

_______________________________________________________

SAMÁ VODA I.

Mnoho lidí pondělí nevítá zrovna s nadšením, jelikož musí po víkendu vstávat do práce. Že by tomu tak bylo i v mém případě? Samá voda! Doslova! Já se svého pondělí nemohl dočkat. Pondělí pro mě znamená začátek dvoutýdenní stáže v Karlovarských minerálních vodách po boku CEO Alessandra Pasqualeho. Očekávání jsou vysoká, ale vlastně ani nevím, co očekávat. Chci se dozvědět vše, ale je mi jasné, že se vše dozvědět nemohu.

Na úvod se potkávám s Martinou, asistentkou pana generálního ředitele, která mě bude stáží provázet, a dozvídám se předběžný plán a první zajímavosti. Dále se seznamuji s historií společnosti, s firemní kulturou, se všemi produkty, s aktivitami, kterým se KMV věnují, a s mnoha dalšími informacemi. Najednou na tuto úspěšnou tradiční rodinnou firmu nahlížím úplně jinak, uchvátila mě. Pití vody už prostě nebude jako dřív. Věděli jste, že skleněnou lahev Mattoni vytvořilo italské studio Pinninfarina, které má mimo jiné na kontě design vozů Ferrari? Interessante! Kromě historie se prezentace a otázky dotýkaly i nedávné akvizice PepsiCo a jsem si jistý, že o tomto tématu ještě mnoho uslyším. Kolegové z HR mi zodpověděli všechny možné dotazy a ani jsem si neuvědomil, že to zabralo skoro dvě hodiny.

Poté se mě již ujal Alessandro Pasquale a já měl poprvé možnost nahlédnout do jeho pracovny a trochu se seznámit s jeho agendou. Pokud si představujete CEO jako někoho, kdo má nabitý program plný jednání, při telefonování zvládá procházet štosy materiálů, třídit emaily a přemýšlet tři kroky dopředu, nejste daleko od pravdy. Alessandro u toho všeho navíc stíhá vypadat dost v klidu, a tak není důvod, abych v klidu nebyl i já. Jestli jsou dvě věci jasné, tak že tyto dva týdny budou časově velmi pestré, a také žízní zde určitě trpět nebudu, je kolem mě přece samá voda, dobrá voda, ta nejlepší!

Jo a věděli jste, jak se nazývá nauka o léčivých vodách, lázních a jejich účincích na lidský organismus? Balneologie přece, to je jasné.

 

Tomáš Vik stínuje Alessandra Pasqualeho, CEO Karlovarské minerální vody

 

SAMÁ VODA II.

Druhý den začal schůzkou s European Investment Bank, za kterou dorazila jednat paní Lara Tassan Zanin. Již při přivítání slyším italštinu, ale s ohledem na mě se jednání vede v angličtině, což je prý dokonce i výhoda, jelikož (jak oba shodně zažertovali) v italštině by ty rozhovory byly mnohem delší a odbíhalo by se od tématu. Jednání probíhalo ve velmi přátelské atmosféře, proto není divu, že všichni souhlasili se závěrečnou společnou fotografií.

Tomáš

Alessandro Pasquale představil paní Tassan Zanin zamýšlený projekt týkající se efektivnější recyklace PET lahví. Stejnou myšlenku pak přednesl na dalším jednání, které následovalo vzápětí, a to Svazu minerálních vod.

Cestou v autě zpět do Tratmansdorfského paláce, sídla Karlovarských minerálních vod, diskutujeme blíže o daném projektu a já zůstávám v údivu, kolik stakeholderů je nutno brát v úvahu a s čím vším je třeba počítat. Naplánovaný program je očekávaně nabitý a ihned po příjezdu začíná další meeting, tentokrát s právníky ohledně akvizice PepsiCo. Tímto končí můj den, ale Alessandro odchází dále pracovat. Už teď jsem zvědav, co všechno přinese zítřek.

Ciao!

 

Tomáš Vik stínuje Alessandra Pasqualeho, CEO Karlovarské minerální vody

 

SAMÁ VODA III.

Středa 7. března 2018

Třetí den stáže začínal schůzkou s Country Managerem pro Německo, který s Alessandrem Pasqualem řešil situaci a vývoj na tamním trhu a informoval ho o aktuálních číslech. Uvědomil jsem si, že KMV opravdu nepůsobí jen v České republice, ale že to portfolio je obrovské. Strašně mě zajímá, jak se tohle všechno řídí a obdivuju Alessandra, že má přehled o tolika trzích. Schůzka nebyla nijak dlouhá, jelikož hned po ní navazovala další. Na programu byl interní meeting s holdingovým CFO a HR ředitelem, kde se řešily kroky spojené s integrací s PepsiCo. Schůzka byla zajímavá nejen svým obsahem, ale měl jsem možnost vidět, jak Alessandro funguje jako leader, jak motivuje vedoucí pracovníky a jak jim dodává sebedůvěru na základě výsledků jejich práce. Bylo mi jasné, že akvizice PepsiCo je velká věc a zmiňoval jsem to už ve svém videopříspěvku v rámci výběrového řízení, ale každý den poznávám, že je to ještě větší, než jsem si dokázal představit. Dotýká se to celé společnosti, proto se nepřestávám vyptávat na jednotlivé podrobnosti. Velmi důležitá část této akvizice je komunikace, aby všichni zaměstnanci, ale i další stakeholdeři věděli, co tento krok obnáší, aby byli všichni v jistotě a na stejné lodi. Součástí meetingu je i plánování teambuildingu, kde se toto téma bude probírat.

Středa byla zajímavá i v dalším ohledu, konečně jsem měl čas si zajít na oběd v normální čas a ne až večer. Být CEO prostě občas znamená, že na pořádné jídlo kromě menší svačiny (někdy ani to ne) není čas. Naštěstí vody je všude dost, a tak si řikám, že hlad je prostě jen převlečená žízeň.

Po obědě má Alessandro další schůzku, na kterou bohužel nemohu, protože si to druhá strana nepřála. Poté měl pokračovat interní meeting a představení konkrétních kroků, na kterých se domluvilo dopoledne, ale muselo se to odložit, protože do kanceláře generálního ředitele přišel někdo jen s něčím na „5 min“, z čehož se vyklubalo minut více. Nečekané změny plánu nejsou ničím nevšedním, proto se nijak nedivím a v klidu čekám. Čekání se protáhlo na ještě delší dobu a já tak musím svůj den ukončit dříve, abych stihl autobus domů, sbalit si a připravit se na zítřejší cestu, ale o tom více zítra.

Ciao!

 

SAMÁ VODA IV.

Čtvrtek 8. března 2018

Dnešní den začíná opravdu velmi brzy. Ve 3 hodiny ráno zvoní budík, následuje sprcha na probuzení a odchod na nádraží. Ve 4 ráno sedím v autobuse směr Praha a mou cílovou destinací je letiště. Proč? Po včerejším seznámení se s Country Managerem pro Německo je na čase poznat Rakousko, tak proč ne přímo ve Vídni?

Shodou okolností na letišti potkávám svého spolužáka, který letí stejným směrem, tak jsem si čekání na nástup aspoň trochu zkrátil. V letadle je již připraven Alessandro, který si čte knížku. Před startem prohazujeme pár slov a komentujeme včerejší změny plánu. Po vzletu nás však oba přemohla únava a využili jsme krátký let aspoň nějakému dočerpání sil, které budou později rozhodně potřeba.

Důvodem letu do Vídně je schůze boardu a hodnocení výsledků rakouské společnosti Waldquelle, která je součástí KMV. Program je naplánován v hotelu na letišti, takže krátce po přistání již sedíme připraveni v konferenční místnosti. Prochází se jak vývoj celého rakouského trhu, tak odvětví a pochopitelně i společnosti. V tomto okamžiku na mě opět dopadá únava, jelikož je stále ráno, a v číslech se naprosto ztrácím. Na základě prezentovaných hodnot a celkového vývoje sdílí Alessandro s ostatními různá doporučení, dává cenné rady a přenáší své know-how a zkušenosti na Waldquelle. Jestli jsem si včera uvědomil, jak velký trh KMV je, nyní si to uvědomuji znova a ve větší míře. Sedět na zasedání představenstva a nahlídnout do chodu společnosti je výborná zkušenost, kterou si s nadšením užívám.

Po tomto zasedání se Alessandro musí vrátit do Prahy a já, abych načerpal další zkušenosti, zůstávám a čekám, až dorazí kolegové z KMV, kteří na kvartálním meetingu budou probírat obchodně marketingové směřování Waldquelle. Čekání využívám k načerpání sil, dávám si kávu a povídám si s rakouskými kolegy. Jsme kompletní a jde se na to. Country Managerka prezentuje údaje, které už jsem slyšel na ranní části, ale poté se meeting ubírá jiným směrem. I když ve společnosti funguje jistá synergie, každý trh má svá specifika, takže bylo skvělé být např. u testování nových příchutí. Na můj vkus trochu moc sladké, ale Rakušanům to prý takhle chutná, tak proč ne.

Synergie spočívá ve sdílení nějakých postupů či využívání podobné či stejné marketingové kampaně, proto se ukazují návrhy na nové etikety, které by se případně mohly využít rovněž na českém trhu na jednom z produktů portfolia, mluví se o promoakcích atd. Tato část je poměrně kreativní a já si ji užívám, jelikož mě marketing baví a konečně jsem si udělal ucelenější představu o tom, co to všechno obnáší.

K večeru meeting končí a já se spolu s marketingovým ředitelem a s kolegou, který má na starost Group Sales and Business Development, vyrážím směr Budapešť. Ani jeden z nich nepřestává pracovat ani v autě a za celou cestu proběhlo tak sto hovorů. V průběhu cesty jsme se ale stihli i trochu víc odreagovat, popovídat si a poslechnout si ty nejlepší hity. Po zhruba dvou hodinách přijíždíme do vesnice Herceghalom, která se nachází nedaleko Budapešti, kde jsou přítomni snad všichni z maďarského sales oddělení, jelikož tam ten den měli kvartální obchodně marketingovou konferenci. Pokračuji v seznamování se a do své sbírky Country Managerů potkávám i toho pro Maďarsko. Přijeli jsme akorát včas, ubytovali jsme se a hned jsme šli na večeři, jelikož jsme za celý den jedli jen jeden sandwich. Po výborných maďarských specialitách jsme se odebrali na zlatý hřeb večera, pravou maďarskou párty, kde jsem ve velmi neformální atmosféře poznal další a další kolegy. Mimochodem nepřipomíná vám tato lahev něco?

Tomáš

Přehoupla se půlnoc a já mohl začít oslavovat své narozeniny. Když se to ostatní dozvěděli, vzali mě na parket a já si mohl vybrat písničku na přání, super! Den to byl však velmi dlouhý, a proto jsem vydržel jen chvilku a odebral se na pokoj, abych byl připravený na další den, kdy se přesuneme do sídla další ze společností KMV, do Szentkirályi v Budapešti.

Ciao!

Tomáš Vik stínuje Alessandra Pasqualeho, CEO společnosti Karlovarské minerální vody

 

SAMÁ VODA V.

Pátek 9. března 2018

První ráno toto týdne, kdy nemusím brzo vstávat a vydávat se na cestu do Prahy, proto si snídani na hotelu velmi užívám. Jak jsem již včera zmiňoval, přesouváme se přímo do Budapešti do sídla Szentkirályi, jedné ze společností patřící do KMV. Agenda dne byla podobná té z Vídně, tedy strategické marketingové směřování společnosti a seznámení se s aktuálními čísly a s výhledem na následující období. I když se i v tomto případě připravuje nová příchuť, její testování na programu bohužel nebylo. Zato jsem měl možnost vidět zamýšlené promo akce a soutěže, představení nové lahve a spoustu dalších věcí. Meeting probíhal celé dopoledne až do 14 hodin, kdy se vyhlásila pauza na oběd, ale já již musel odjet na letiště, abych stihl let zpět do Prahy. Cestou v taxi přemýšlím o všem, co jsem stihl poznat. Je toho opravdu mnoho a jsem velmi rád, že mám šanci nahlédnout do chodu celé skupiny zahrnující i společnosti v zahraničí, rozšířit si tak obzory a být na chvíli součástí toho všeho. Karlovarské minerální vody opravdu nejsou jen o produktech Mattoni, Magnesia nebo Aquila, ale je to mnoho značek ve více státech a je velkou zkušeností vidět, jak se řídí takto obrovské portfolio.

Návratem do Prahy pro mě končí první týden stáže. I přes velkou únavu jsem nadšený a stojí to za to. Lepší využít tento čas na maximum teď a dospat to potom, než se flákat a zahodit jedinečnou příležitost. Příští týden vypadá velmi zajímavě, ale nechci dopředu nic prozrazovat, kdyby se plány musely měnit.

Ciao!

 

Tomáš Vik stínuje Alessandra Pasqualeho, CEO společnosti Karlovarské minerální vody

 

SAMÁ VODA VI.

Pondělí 12. března 2018

Pondělí jsem netradičně začal stínováním CFO, pana Mariána Gramaty, jelikož Alessandro měl do kanceláře dorazit až později. Abych tedy neztrácel čas a odnesl si maximum zkušeností, přesunul jsem se na finanční oddělení. Program byl jednoduchý, meeting, telefonát do Německa, meeting, naplánovaný telefonát do Rakouska, další meeting, další telefonát a tak dále. Prvním byl interní meeting týkající se ovocných džusů Granini, zkoumaly se náklady na výrobu jedné litrové lahve či vývoj cen jednotlivých vstupů. Následoval telefonát do banky a poté schůzka s daňovými poradci. Mezitím však bylo rekordních 10 min na oběd, takže se bageta z automatu musela stihnout sníst cestou ze 2. do 3. patra, aby vše běželo podle plánu. U automatu jsme navíc již potkali Alessandra, který se smál, že už jsem konečně poznal typický oběd v KMV.

Na další schůzce se hrálo s čísly, vytvářel se finanční model a pracovalo se s odhady na další roky. Za mě asi největší zkušenost, protože jsem si tohle nikdy neuměl představit. Během studia jsem k financím neměl moc vztah, ale dnes jsem si to užíval. Pan ředitel mi vše vysvětloval, dával cenné rady do budoucna a zajímavé postřehy. Bylo super vidět, co vše finanční oddělení zahrnuje a o jak různorodé škále se bavíme. Začalo se v řádech centů na jednom meetingu a skončilo se na úrovni mnoha milionů na druhém.

Odpolední meeting byl zrušen, takže jsem se přesunul zpátky ke stínování Alessandra a nahlédl do jeho další náplně práce, když jsem byl společně s HR ředitelem přítomen u jednoho pohovoru. Fajn pocit být na druhé straně a nebýt to já, kdo byl zpovídaný. Objevil jsem i další činnost, kterou CEO musí ovládat, a to výběr hotelu a zázemí pro teambuilding, konečný souhlas je prostě důležitý. Poté jsem byl u podepisování dokumentů a smluv, které se nahromadily na stole a byly potřeba vyřídit. Byl to opravdu velký štos papírů, ale Alessandro se tím zvládl probrat a všechno pečlivě četl. To zabralo slušnou půl hodinku a rázem byl čas jít domů. Pokračování zítra, bude velký den.

Ciao!

 

Tomáš Vik stínuje Alessandra Pasqualeho, CEO Karlovarské minerální vody

 

SAMÁ VODA VII.

Úterý 13. března 2018

Velký den, velká zkušenost. Vše odstartovalo mým v pořadí třetím kvartálním obchodně-marketingovým meetingem. Po Rakousku a Maďarsku bylo na čase zhodnotit také vývoj na českém trhu. Nevím, jestli už to bylo předchozíma dvěma nebo že se jednalo o Českou republiku, ale tentokrát jsem si nepřipadal tak ztracený a z prezentovaných dat jsem si dokázal udělat nějaký obrázek a představu o aktuální situaci. Zároveň jsem viděl, jak důležité je umět správně interpretovat všechny údaje a uvedená čísla. S trochou nadsázky je pro mě půlprocentní nárůst téměř bez povšimnutí, ale pro zkušené oko kolegů to je, s ohledem na souvislosti a znalost trhu, značná změna. Meeting byl přínosný i po jiné stránce, protože jsem měl možnost seznámit se s ředitelkou pro export, která mi přislíbila, že příští týden, byť už mi stáž končí, můžu nahlédnout ještě do jejího oddělení, na což se těším.

Následovala zasloužená pauza na oběd, konečně opět normální oběd, žádná sušenka nebo bageta z automatu. V restauraci jsem dokonce potkal marketingového ředitele, se kterým jsem byl minulý týden ve Vídni a Budapešti, takže naše rozhovory pokračovaly tam, kde skončily. A protože jsem měl ještě poměrně dost času do začátku další naplánované aktivity, zavedl mě na marketingové oddělení, kde jsem se seznámil nejen s kolegy, ale i s jejich každodenní prací, a viděl jsem snad všechny možné i nemožné PET lahve a nahromaděné balíky vod různých příchutí. Velmi kreativní prostředí.

Nicméně poté již následovalo to nejdůležitější, natáčení s Českou televizí, kterou zaujal příběh o studentovi, který se na chvíli stal CEO. Hlavní role pro pořad Byznys ČT24 připadla na mě, takže jsem byl obklopen štábem, který mi vysvětlil svou představu o dalším průběhu. Párkrát jsem se prošel před kamerou, otevřít dveře, zavřít dveře, vyjít schody a zase sejít dolů, podat ruku, otevřít lahev, napít se, to vše jsou velmi důležité záběry, které budou podkreslovat můj příběh. Samotný rozhovor s reportérkou trval snad kratší dobu než zbytek celého natáčení.

To, že štáb dorazil právě dnes, není žádná náhoda. KMV získaly nového obchodního partnera a já asistoval u podpisu smlouvy. Velká událost, připadal jsem si, jak kdybych ji snad podepisoval já sám a nesl plnou odpovědnost. Nutno podotknout, že můj podíl na podpisu se přece jen našel, na dané listy jsem dal razítko, připsal dnešní datum a podal právníkovi, takže beze mě by to prostě nešlo a televizní kamera je tomu svědkem. Po podpisu smlouvy jsem se ještě seznámil s obchodním ředitelem, se kterým, doufám, budu mít možnost se ještě tento týden setkat a nahlédnout i do jeho práce.

Tomáš

Tímto můj den na stáži skončil, ale se štábem jsme pokračovali v natáčení. Zajímali se o můj volný čas, takže jsme šli do knihovny, kde jsem na oko psal svou diplomovou práci. Dále jsme se přesunuli na Vítkov, kde zrovna dnes startovala běžecká sezóna akcí s názvem Běhej s Fakultou mezinárodních vztahů, čehož se pravidelně účastní i pan děkan. Vše zdokumentováno, proběhl jsem se a poslední záběry se natáčely před školou, kde skončil i můj natáčecí den. Stále jsem neměl dost, tak jsem se zeptal reportérky, jestli se s nimi nemohu podívat na Kavčí hory do sídla České televize. Souhlasila a já jsem nahlédl do studia, do střižny a do dalších prostor. Menší VIP exkurze, proč by ne?

Den to byl velmi pestrý a přinesl plno zážitků. Až mi skoro přijde, že to snad nemohl být jen jeden den. Není to však poslední den a o zajímavý program ještě nebude nouze. Tak načerpat síly a pokračovat zítra.

Ciao!

 

Tomáš Vik stínuje Alessandra Pasqualeho, CEO Karlovarské minerální vody

 

SAMÁ VODA VIII.

Středa 14. března 2018

Středeční program byl co do počtu naplánované agendy nenáročný, ale o to zajímavější, protože jsem v klidu mohl načerpat firemní atmosféru a více poznat ostatní zaměstnance. Ráno se uskutečnil pouze jeden meeting, který však trval až do poledne. V tu chvíli už byl čas na oběd, na který jsem se s kolegy rád odebral. Kde se s nimi blíže seznámit než mimo práci, takže jsme strávili příjemný čas u jednoho stolu.

Dnešní den byl posledním, kdy jsem byl po boku Alessandra, a i když má stáž ještě není u konce, v tuto chvíli jsem „dostínoval“. Zbylé dny budu získávat zkušenosti od dalších kolegů a sbírat postřehy z posledních oddělení, které mi chybí do složení kompletní mozaiky. Z toho důvodu mi vůbec nevadilo, že program nebyl nabitý, protože alespoň byla možnost si s Alessandrem sednout, popovídat si a zhodnotit přínos mého stínovaní. Za tento moment jsem velmi vděčný, protože jsem si z rozhovoru odnesl mnoho. Alessandro se mi snažil předat maximum poznatků a doporučení a bylo skvělé učit se od někoho takto zkušeného. Jeho rady jsou velmi cenné. Celá stáž u něj mě to velmi motivovala, hold správného leadera prostě poznáte. Na celkové hodnocení stáže je ale ještě brzo, rozhodně nekončím!

Zítra mě mimo jiné čeká návštěva výrobny v Kyselce a také zbytek natáčení s Českou televizí.

Ciao!

 

Tomáš Vik stínuje Alessandra Pasqualeho, CEO Karlovarské minerální vody

 

SAMÁ VODA IX.

Čtvrtek 15. března 2018

Jak jsem již avizoval, dnes jsem se spolu s kolegy z marketingu vydal do Kyselky do továrny Mattoni. Cestou jsem si udělal lepší představu o fungování marketingového oddělení, a protože mě tenhle směr zajímá, měl jsem spoustu otázek. Míjíme velké logo Mattoni uprostřed pole a je mi jasné, že jedeme správně.

Po příjezdu jsem poznal kolegy, kteří mají na starost výzkumnou část, a rovnou jsme přešli k ochutnávání nových příchutí, resp. složení. Jednou sladké, podruhé zas trochu kyselejší, další úplně jiné, kolegové k tomu používali odbornější pojmy, plná chuť a nevim co všechno, já si vystačil s chutná x nechutná. Po chvíli jsem je nechal dále ochutnávat a vzal si mě na starost ředitel logistiky a vysvětlil mi vše od skladování přes dopravu a různé systémy. Abych měl lepší obrázek, o čem mluvil, provedl mě skladem.

Tomáš

Po prohlídce už dorazila Česká televize a já se ocitl před kamerou, pěkně v oblečku, který jsem musel mít po zbytek prohlídky. Ujal se mě jiný kolega, který mě již v doprovodu štábu provedl sirupárnou a dále pak dopodrobna představil dvě výrobní linky. Je skvělé vidět společnost, která si sama vyrábí své produkty, a uvědomit si, že bez továrny by zbytek všech oddělení neměl co na práci. Výrobní linky a procesy, to je věda sama o sobě. Vše naprosto promyšlené a vše na sebe navazuje. Za hodinu tam projede více než 20 tisíc lahví, ve špičce i více, neskutečné. I zde jsem měl mnoho otázek a s nadšením jsem poslouchal všechny odpovědi. V průběhu se dotočily potřebné záběry a zbývalo se odebrat do muzea, což byla poslední zastávka. Historický pohled na značku Mattoni a Kyselku dodal dnešku tu pravou atmosféru a zasadil vše do kontextu.

Zítra mě čeká poslední den stáže, ale já už nyní vím, že se do KMV ještě vrátím, minimálně mi zbývá omrknout exportní oddělení. Tak zítra!

Ciao!

 

Tomáš Vik stínuje Alessandra Pasqualeho, CEO Karlovarské minerální vody

 

STÁŽ VE VODÁCH MATTONI

Pátek 19. března 2018

Poslední den stáže jsem strávil jako obchodní zástupce. Nejdřív s kolegyní, co má na starost moderní prodejny, potom jsem šel s jinou kolegyní do prodejen tradičních, takže většinou menší obchůdky a večerky. Dohromady jsme jich objeli asi sedm. Vůbec jsem netušil, v čem přesně spočívá práce obchodního zástupce, a nedokázal jsem si představit, že bych někdy vybaloval zboží do regálů, doplňoval cenovky, kontroloval zásoby a chodil dozadu do zázemí supermarketů. A to vše jsem si vyzkoušel v pátek. Byla to tak další zkušenost, kterou jsem si připsal díky této stáži, a jsem rád, že jsem získal pohled na fungování společnosti od výroby až po prodej či financování. Je to zkušenost, ze které budu v budoucnu určitě čerpat.

Tomáš

Stáž skončila, ale jak jsem zmiňoval dříve, ještě se půjdu podívat na exportní oddělení, které mě velmi zajímá. Poté si již odškrtnu ze seznamu přání snad úplně vše.

Poslední příspěvek do blogu je za mnou a nezbývá mi než poděkovat všem, co mě za tyto dva týdny doprovázeli, pomohli stáž vůbec uskutečnit, předávali mi své zkušenosti a byli naprosto otevření, sdílní a připravení mi pomoc.

Grazie!

 

Tomáš Vik stínuje Alessandra Pasqualeho, CEO Karlovarské minerální vody