Ivetka alias Lentilka v Nestlé
Společnost Nestlé, Praha
Iveta a Jakub strávili dva týdny na nejsladší stáži vůbec, na stáži snů snad každého z nás. V Nestlé! Díky projektu PročByNe měli šanci vidět, jak se vyrábí světoznámé cukrovinky. Společně se detailně seznámili nejen s výrobou lentilek a gumových medvídků, kdy mnohdy dokonce přiložili ruce k dílu, ale i s hodnotami společnosti Nestlé. Jejich stáž nebyla „jen“ o výrobě cukrovinek. Dozvěděli se, jak se tvoří marketing lentilek a gumových medvídků, a dokonce vyrazili s obchodními zástupci společnosti i do terénu, aby viděli, jak se lentilky a medvídci dostanou až na regály obchodů. Jakub říká, že stáže odhází bohatší. O spoustu zážitků, cenných zkušeností a kontaktů. Iveta, studentka potravinářského oboru, si užívala příležitost propojit znalosti s praxí, vidět vše na vlastní oči a rozšířit si povědomí o této oblasti potravinářství.👇🏼
______________________________________________________
AHOJ, LENTILKO!
Kam se hnu, slyším: „Ahoj, Lentilko!!!“
Když jsem se před týdnem dozvěděla, že jsem jednou z finalistů stáže v Nestlé Česko, zavalil mě opravdu blažený pocit radosti a nedokážu popsat, co pro mě znamená, že jsem dostala takovou příležitost. Pro mě jako studentku potravinářského oboru na MENDELU v Brně je tato stáž opravdu významným krokem kupředu. Když jsem ve škole obcházela profesory, abych jim sdělila, že jistou dobu nebudu moct do školy docházet, a to kvůli stáži v Nestlé, všem se rozzářily oči a s nadšením mi gratulovali.
Ve spolužácích to vzbudilo zvědavost a celý týden jsem čelila jak gratulacím, tak různým otázkám. Především je zajímalo, jak jsem se k něčemu takovému dostala. Takže jsem začala vyprávět o tomto úžasném projektu, aby se PročByNe? dostalo do povědomí co nejvíce lidí.
Každopádně děkuji za šanci. Jsem ráda za tuto příležitost a neuvěřitelně moc se těším! Za týden to vypukne!
Mějte se krásně!
Vaše Lentilka
AHOJ, LENTILKO! II.
Venku je krásně slunečno, nálada suprová a já nemůžu přestat myslet na to, co mě následující dny čeká. Vysněná stáž v Nestlé! A že máme připravený opravdu bohatý program! V pondělí nás s Kubou čeká úvodní den v Praze, kde budeme se společností Nestlé blíže seznámeni. Poté se přesuneme do Zory v Olomouci, kde je na programu prohlídka závodu a seznámení s výrobou čokolády, která je významnou složkou lentilek. Měli bychom i přiložit ruku k dílu a vyzkoušet si nějakou tu práci přímo v provozu. Samozřejmě později podáme přesnější info, jak vše probíhalo a jak nám slušel „bílý úbor“. V Olomouci bychom měli strávit jeden den. Pak se přesuneme do Holešova. Ano! Do závodu Sfinx, kde pobudeme až do pátku. Měli bychom si opět prohlédnout celý závod a dozvědět se vše o vzniku lentilek a vidět na vlastní oči, jak probíhá jejich výroba. Celý druhý týden stáže strávíme v Praze. Dozvíme se, jak se tvoří marketing lentilek a medvídků a dokonce vyrazíme s obchodními zástupci i do terénu, abychom viděli, jak se lentilky a medvídci dostanou až na regál.
Balím kufr, dojídám poslední lentilky a vyrážím směr Praha.
Zatím se mějte krásně a brzy očekávejte další zprávy. Průběžně vás budeme informovat o všem, co se dělo i o našim dojmech.
Zdraví, Lentilka!
AHOJ, LENTILKO! III.
Dva dny stáže v Nestlé jsou za námi. První den jsme strávili v Praze, kde jsme se seznámili s touto společností a potkali spoustu zajímavých lidí. Velké téma dne bylo Nestlé Kariérní poradenství a stáže, jelikož Nestlé podporuje zaměstnanost mladých lidí; aktivně rozšiřuje, posiluje a rozvíjí šance na pracovní uplatnění pro mladé do 30 let. A my jsme se s jednou stážistkou i osobně setkali a strávili s ní nějaký ten čas, kdy jsme ji aktivně bombardovali různými dotazy.
Druhý den stáže, tedy dnešek, jsme strávili v Olomouci v závodu Zora, kde se mimo jiné vyrábí i čokoládové čočky, které jsou základem pro výrobu lentilek. Jakmile jsme do závodu dorazili, byl nám přidělen bílý úbor a poté si nás vyzvedl technolog výroby a „tour de Zora“ mohla začít. Před vstupem do každého oddělení výroby jsme samozřejmě museli projít hygienickou smyčkou. Začali jsme na úplném začátku, kdy dochází k rozpuštění kakaové hmoty a nadávkování surovin dle receptury. Následně jsme byli poučeni, jak probíhá válcování, konšování a temperace čokoládové hmoty. Účelem válcování je zjemňování čokoládové hmoty. Výstupem je sypká hmota, která se následně konšuje, což je proces míchání, roztírání a provzdušňování čokoládové hmoty, kdy dojde ke snížení obsahu vody a k dokonalému ztekucení. Temperace spočívá v zahřátí čokoládové hmoty, ochlazení a následně se opět zahřeje. Cílem je získat stabilní formu krystalů kakaového másla. Při špatně provedené temperaci dochází k tzv. tukovému výkvětu, který se nám opticky jeví jako šednutí čokolády, což ovšem neznamená, že by čokoláda byla nějakým způsobem závadná a nemohli bychom ji s klidem zkonzumovat.
Poté co jsme byli seznámeni s tímto procesem, jsme konečně vyrazili na linku, kde se vyrábí lentilkové čokoládové čočky. Ty se následně přepravují do Holešova do závodu Sfinx, kde dochází k jejich dražírování, ale o tom až později, jelikož Holešov nás teprve čeká. Kromě této linky, kde tedy při určitých teplotních režimech za pomocí speciálních „matric“, dopravníků a dalších součástí linky, vznikají čokoládové čočky, jsme si prošli kompletně celý závod, takže jsme viděli i výrobu jiných produktů, od Studentské pečeti až po Margot. Dostali jsme se i do míst, kde dochází k vývoji nových výrobků, jejich ručnímu zhotovení, kdy se zkouší, jestli je vůbec možné výrobu uskutečnit, a v neposlední řadě jsme zavítali i do chemické laboratoře, kde každý den probíhá výstupní kontrola veškerých výrobků, které byly předešlý den vyrobeny. Samotná praxe samozřejmě není tak jednoduchá, jak se může zdát. Je třeba mít znalosti v oboru, znát technologie, zajistit plynulost výroby, neustálý monitoring, jak vstupní tak výstupní kontroly atd.
Nám se v Zoře moc líbilo a užili jsme si to! Dozvěděli jsme se spoustu informací a v „bílém“ nám to moc slušelo. Osobně jsem moc ráda za tuto příležitost. Nenarazila jsem na nic, co by mě vyloženě překvapilo, spíše jsem se doptávala na detaily a užívala si, že můžu propojit znalosti s praxí, vidět vše na vlastní oči a rozšířit si povědomí o této oblasti potravinářství. Velké díky patří panu technologovi, který se nás ujal, provedl nás po celém závodu a vše nám velice ochotně a trpělivě vysvětloval. Snažil se nám popisovat veškeré procesy a ochotně odpovídal na naše dotazy, a že jich bylo!
Už teď se těšíme na nové zážitky ze Sfinx!
Mějte se krásně, Vaše Lentilka.
AHOJ, LENTILKO IV.
První týden stáže v Nestlé je za námi. První den strávený v Praze, druhý den v Olomouci v Zoře a zbytek týdne v Holešově ve Sfinx, a tudíž spousta nacestovaných kilometrů. Co se událo během prvních dvou dnů, tedy v Praze a Olomouci, jsem již dříve popisovala. Nyní bych ráda naznačila, co se dělo v Holešově, kde nás opět čekal velmi pestrý program. To, co natočil Roman Vaněk a jeho tým, tedy výrobu gumového medvídka, jsme viděli na vlastní oči! Kromě toho jsme mapovali druhou část výroby lentilek, tedy dražírování, leštění a balení, dále jsme zhlédli výrobu kandytů či Marshmallows a taky jsme se dozvěděli, že želé může být nejen želatinové, ale i pektinové a škrobovo-želatinové a byli jsme poučeni, jaký je mezi nimi rozdíl.
Co se týká samotné finalizace lentilek, jedná se o technologicky i časově náročný proces. Je opravdu třeba nastavit přesně definované podmínky, aby vše probíhalo tak jak má a byl zaručen kvalitní výstupní produkt. Samotné dražírování ve Sfinx probíhá 8 hodin, ale získáme pouze 4 barvičky lentilek. Další 3 barvy + ještě jednou žlutou získáme za dalších 8 hodin. Trvá tedy 16 hodin, než získáme lentilky všech barev, na které jsme zvyklí. Následně teprve dochází k leštění, které taky zabere nějaký čas a teprve poté se balí. Takže samotná výroba je opravdu časově hodně náročná a my pak otevřeme krabičku lentilek a za 5 minit je prázdná.
Zúčastnili jsme se i ranního senzorického hodnocení výrobků vyrobených za předchozích 24 hodin (senzorika probíhá každý den) a sami jsme si zkoušeli výrobky ohodnotit (zejména po chuťové stránce). Navštívili jsme oddělení kvality, dozvěděli se něco málo o logistice a v neposlední řadě jsem pochopila, že k vytvoření HACCP jsou třeba obrovské zkušenosti, znalosti a hlavně pevné nervy!
První týden hodnotím jako velice povedený! Byla jsem opravdu ve svém živlu a neustále všem kladla záludné otázky. Jako studentce potravinářského oboru mi to dalo hrozně moc a jsem ráda, že jsem měla možnost se podívat přímo do praxe. V pondělí začíná druhá část naší PročByNe? stáže v Nestlé, a to v marketingovém a sales oddělení v Praze!
Mějte se krásně, čtěte naše blogy a těšte se na další!
Lentilka
SLEČNA LENTILKA A PAN MEDVÍDEK V PRAZE
Druhý týden v Nestlé je už skoro za námi. A co se vlastně událo? Minulý týden jsme byli v Olomouci a Holešově a viděli jsme, jak se světoznámé cukrovinky vyrábí. Tím pádem už zbývalo pouze zjistit, jak se tyto dobroty dostanou ke konečnému spotřebiteli. Prostě do nákupního košíku.
Je 9 hodin ráno, pondělí. S Ivetou vcházíme do budovy s Nestlé. Jdeme zjistit, jak se tvoří digitální strategie Lentilek. Seznamujeme se se slečnou Andreou a pouštíme se do práce. Představuje nám ten nejbarevnější Instagram, Facebook a web a pak nás doprovodí na kariérní poradenství. Je to program, díky kterému se budoucí stážisti a zaměstnanci seznamuji s hodnotami Nestlé a jednotlivými odděleními. A vlastně i mezi sebou. Společně pijeme kafé (Nespresso, jak jinak) a vyměňujeme vizitky. Po obědě začínáme s Ivetou vypracovávat oficiální brief (zadání ze strany Nestlé digitální agentuře) pro digitální komunikaci Lentilek na rok 2016. Všechno je samozřejmě hrozně tajné, takže k tomu nemůžeme prozradit víc.
Druhý den se nesl ve velmi podobném duchu. Brief jsme dokončili a představili jej Andrei. Prý jsme odvedli výbornou práci a pravděpodobně se něco z našich nápadů promítne do komunikace. Odpoledne vyrážím do Pardubic a slečna Lentilka do Žižkova. Jdeme se ptát zákazníků v supermarketech, jak vnímají uspořádání cukrovinek v uličce. Většině to bylo jedno. Hlavně, když našli svou Studentskou pečeť.
Je středa a my vyrážíme se slečnou Aliou na moderní trh (řetězce jako je Tesco, Albert, atp.) a kontrolujeme, zda souhlasí nasmlouvané podmínky. Jsou JOJO výrobky v úrovni očí? Na jaké pokladně nejvíc dochází banány v čokoládě a proč? Odpovědi na tyto, ale i další otázky jsme měli za úkol zjistit. A podařilo se. Nakonec jsme si připomněli, jaké to bylo skládat modely z ábíčka. Jen trochu ve větším.
Čtvrtek byl velmi podobný jako středa a s obchoďákem Martinem vyrážíme také do řetězců. Nicméně do těch menších jako jsou Eso, Coop, atp. Zjišťujeme, jak se liší přístup malých krámků a znovu a znovu se nám potvrzuje, že „money talks“.
Zítra nás čeká rozloučení se stáží plné barev, cukru a Umpalumpů. Ale taky s Prahou. Teď už jen přenastavit mozek z uspěchaného města na trochu volnější přístup lidí na Moravě. A za dva týdny odlet do Bruselu navštívit europarlament. Protože PročByNe?
Jakub Zajíček alias pan Medvídek
AHOJ, LENTILKO V.
Jako by to bylo včera, kdy jsme se s Kubou dozvěděli, že jsme výherci stáže v Nestlé. A ejhle, už je po všem. Uteklo to opravdu hodně rychle. Když se člověk dobře baví, čas kvapí.
První týden byl zaměřen na výrobu, tudíž jsem byla ve svém živlu, jelikož to byla především tato část, na kterou jsem se jako potravinářka těšila. Prošli jsme kompletně celý závod jak v Zoře, tak ve Sfinx a dozvěděli se spoustu informací z technologie cukrovinek. Primárně nás zajímaly lentilky a gumoví medvídci. V Zoře jsme viděli, jak vzniká čokoládová složka lentilek a ve Sfinx jsme zhlédli její dražírování a leštění; a mohli jsme vidět, jak se gumoví medvídci vyrábí opravdu ve velkém. Druhý týden jsme strávili v Praze, kde jsme mapovali marketing lentilek, zkusili jsme vypracovat oficiální komunikační brief, zúčastnili jsme se výzkumu mezi zákazníky a dva dny jsme doprovázeli obchodní zástupce při jejich práci. Jeden den byl na programu moderní trh (supermarkety) a druhý den tradiční trh (menší sítě prodejen). Podrobnější informace o tom, co se kde a kdy dělo, jsme podávali průběžně, takže určitě doporučuju přečíst.
Během stáže jsme se dozvěděli opravdu hodně zajímavých informací, prohloubili jsme naše znalosti, potkali jsme mnoho významných lidí, posbírali vizitky, naučili jsme se dbát na to, že při chůzi po schodech se musíme držet zábradlí, nacestovali mnoho kilometrů (ať už po celé ČR nebo po Praze) a v neposlední řadě vypili (hekto)litry kávy.
Mým hlavním cílem bylo podívat se do praxe, propojit znalosti s praxí a získat kontakty v Holešově ve Sfinx a domluvit se na další spolupráci, což se mi podařilo. Jupí! Díky tomu se mi naskytly možnosti, o kterých jsem vždycky opravdu jen snila. Děkuji PročByNe? za šanci a splněný sen! Jsem skutečně ráda, že existuje projekt, díky kterému mají mladí lidé takové možnosti. Každý by se měl přihlásit a zabojovat, protože je to obrovská zkušenost a člověk může jenom získat. Určitě bych využila každé příležitosti, protože praxe je skutečně jiná a člověk si uvědomí, co (ne)chce dělat a získá větší představu o realitě, co ho baví, jaké jsou možnosti do budoucna atd.
S pozdravem,
Vaše Lentilka